Huid meetrekken met hars

Huid meetrekken met hars

Beroepsmatig lees ik veel beauty forums. Een van de zaken die regelmatig aan de orde komen in items over ontharen met hars is dat wat genoemd wordt “de huid meetrekken met hars”. Het komt vaak voor bij het harsen van de bovenlip en ook wel bij benen. Wat is de huid meetrekken en – belangrijker – hoe voorkom je het?

Huid meetrekken met hars: hoe ontstaat het

De huid meetrekken met hars komt alleen voor bij strippenhars en in het bijzonder bij de kant en klare harsstrips voor gezicht of lichaam. Kant en klare harsstrips werken door “plakkerigheid” en bevatten altijd zogenaamde in olie oplosbare hars (dat verklaart de oliedoekjes die er vaak bijzitten). Deze hars lost dus op in olie.

Als je deze hars opbrengt op een huid die nog te vet is van rijke nachtcremes, vette bodylotions, vette lippenpommades (!) of direct na het douchen met zo’n verzorgende douchegel (die een olie laagje op je huid achterlaat), dan gebeurt het volgende. De hars lost geheel of gedeeltelijk op. Opgeloste hars hecht zich / vermengt zich met het vet op de huid en is daarna moeilijk of helemaal niet te verwijderen. In het beste geval kun je de hars wel verwijderen, maar plakt hij zo aan de huid, dat het harsen onnodig pijnlijk is en/of veel roodheid veroorzaakt. Soms plakt de hars zo erg aan je huid, dat je inderdaad het gevoel hebt dat je de huid meetrekt en er een soort schaafwondje ontstaat.

Gebruik goede hars: voorkom huid meetrekken

Huid meetrekken met hars: hoe voorkom je het?

Gedeeltelijk opgeloste hars werkt niet goed, is moeilijker te verwijderen van de huid en geeft altijd meer roodheid na het harsen. Als je de oorzaak kent – een te vette huid – is de oplossing ook simpel: de huid goed schoon, droog en vooral vetvrij maken voordat je gaat harsen. Hars altijd voordat je gaat douchen in plaats van erna. Kijk uit met vette bodylotions en nachtcremes en – vooral – vette lippenpommades.  Gebruik eventueel talkpoeder op de huid na het reinigen en voordat je de harsstrips aanbrengt. Talkpoeder absorbeert vet en vocht. Talpoeder maakt het harsen ook comfortabeler. De hars zal altijd minder aan de huid plakken. Ook als je huid niet vet is. Gebruik op gevoelige plekken, zoals de bovenlip, een harde striploze hars die niet plakt

Huid meetrekken met hars: speciale aandacht voor de bovenlip

De bovenlip is het gebied waar de huid meetrekken relatief vaker voorkomt. Voorals als je vette pommades of lipgloss gebruikt. Daarbij is er nog een reden bij de bovenlip. Het is een lip. Hij zit dus per definitie los aan een kant. Dat heeft tot gevolg dat je bijzondere aandacht moet hebben voor het spannen van de huid tijdens het verwijderen van de hars. Ook als je de huid niet goed spant, trek je de huid naar boven, blijven haren zitten en is de roodheid erger dan noodzakelijk. Goed spannen van de huid van de bovenlip voorkomt ook het huid meetrekken tijdens het verwijderen van de hars.