Folliculitis: pukkeltjes na ontharing

Folliculitis is een ontsteking van het haarzakje. Meestal gaat harsen (of scheren) goed. Maar onder bepaalde omstandigheden kunnen binnen 1 a 2 dagen na het ontharen, pukkeltjes ontstaan op de onthaarde huid. Het zijn kleine pukkeltjes precies op de plaatsen waar de haren in de huid zaten. Het lijkt een beetje op acne: kleine pukkeltjes met een klein geel/wit kopje. Bij mannen ontstaat het meestal op rug en borst. Bij vrouwen steken de pukkeltjes de kop op in de bikinilijn. En dat doet het effect van de ontharing natuurlijk wel een beetje teniet. Dus hoe ontstaat folliculitis ? En belangrijker: hoe kun je het voorkomen?

Folliculitis na harsen: hoe ontstaat het?

Simpel gesteld: door het verwijderen van de haar ontstaat in de huid zelf een kleine gaatje of een kleine huidbeschadiging. Het duurt even voordat de huid is hersteld en weer helemaal dicht is. Op de huid zitten o.a. bacterien. Daar heb je normaal meestal geen last van. Maar onder bepaalde omstandigheden kunnen deze bacterien op de plaats waar de haar zat, een kleine ontsteking (folliculitis) aan het haarzakje veroorzaken.

Onder normale omstandigheden met normale hoeveelheden bacterien kan dat bijvoorbeeld als je weerstand verminderd is. Ontharen door hars is geen goed idee bij een verminderde weerstand. Ook als je bijvoorbeeld diabetes hebt, is harsen niet altijd een goed idee omdat je vanwege het risico op een verminderde weerstand, het risico loopt na ontharing folliculitis te krijgen.

Onder speciale omstandigheden als warmte, vocht en wrijving kunnen zich de hoeveelheden bacterien op de huid echter snel vermeerderen. Onder die omstandigheden kan zelfs als je weerstand niet verminderd is, folliculitis ontstaan.

Folliculitis na harsen: wat kun je ertegen doen?

Heb je toch folliculitis gekrijgen na bijvoorbeeld harsen (of scheren):

1) vermijd dan verdere beschadiging van de huid en vermijd contact met de folliculitis. Blijf er af, ga er niet aan zitten krabbelen. Wrijf er niet over. In het algemeen blijven de pukkeltjes klein en verdwijnen ze binnen 1 a 2 weken. Ga bij grotere pukkels, langdurige uitslag of twijfel langs de huisarts.

2) gebruik geen vetten of oliën op de huid.

3) gebruik geen pleisters o.i.d. Dek de huid niet op enige wijze af.

4) vermijd warmte, vocht en wrijving op de huid.

5) was regelmatig je handen met een (antiseptische) zeep en houd je nagels kort. Reinig de huid met folliculitis dagelijks met een antiseptische zeep (bijvoorbeeld Unicura of Betadine zeep).

Folliculitis na harsen: hoe voorkom je het?

Je kunt follliculitis vaak voorkomen door a) een goede harstechniek met de juiste hars en b) direct na het harsen warmte, vocht en wrijving te voorkomen om de geharste delen.

ad a) een goed harstechniek met de juiste hars voorkomt dat de huid beschadigd wordt. Maak de huid dus voorafgaand aan het harsen goed schoon, droog en vooral vetvrij. Gebruik in de dagen voorafgaand en direct na het harsen een antiseptische zeep als je gevoelig bent voor het ontstaan van folliculitis. Gebruik altijd talkpoeder op de huid voordat je de hars opbrengt. En SPAN, SPAN en SPAN de huid goed als je de hars verwijdert. Hars op borst en rug kleine stukjes tegelijk zodat je de huid goed kunt spannen. Probeer bijvoorbeeld een cremige hars met titaniumdioxide, die plakt minder aan de huid dan de klassieke, transparante harsen. Harsen met titaniumdioxide zijn er als spatelhars en in harsrollers. Breng een strippenhars slechts 1 keer aan. Zitten er daarna nog haren, gebruik dan een pincet. Niet voor een 2e keer hars aanbrengen op een zojuist geharste huid.

ad b) voorkom direct na het harsen het ontstaan van "warmte, vocht en wrijving" op de huid. Ga dus niet naar de sauna direct na het harsen, ga niet in de whirlpool zitten en ga niet intensief sporten. Draag geen skinny jeans of knellende onderkleding. Doe niets waar je erg van gaat zweten. Immers, zweten in de sportschool met een t-shirt aan, dat is gecombineerde "warmte, vocht en wrijving". Een walhalla voor huidbacterien dus.

Folliculitis na harsen: is het altijd te voorkomen?

Ondanks alle voorzorgmaatregelen is folliculitis niet altijd te voorkomen. Heb je het zo nu en dan na ontharen door harsen of scheren, dan heb je waarschijnlijk niet opgelet met "warme, vocht en wrijvings"-momenten. Hebt je het daarentegen altijd, dan heb je waarschijnlijk ergens op je lichaam een concentratie van bacterien zitten (vooral in de neus, in de oren en rond de anus komen bacterieconcentraties vaak voor) en rest niets anders dan een gang naar de huisarts voor een huidkweekje of natuurlijk stoppen met ontharen. . . . . . .

Koop tips:

Voor meer informatie en foto's:

http://www.huidinfo.nl/folliculitis.html

http://www.huidarts.com/cgi-bin/patinfo.pl?cgifunction=form&fid=1028748318