Sugaring pastes en Suikerwax, kennismaking in 7 vragen en antwoorden
Hoewel een van de oudste methoden van haarverwijdering, mogen zowel suikerwax als sugaring zich vandaag in een hernieuwde belangstelling verheugen. Zowel onder schoonheidsspecialisten als thuisgebruikers. Wat is het en hoe gebruik je het? Zijn suikerwax en sugaring pastes een hype of een blijvertje?
(1) Zijn suikerwax en sugaring pastes echte hars?
Strikt genomen is suikerwax geen echte hars. Suikerwax heeft met hars echter gemeen het vermogen om haren te verwijderen. Daarbij ziet het er uit als hars en het plakt bijna net zo hard. Daarom wordt het “suikerwax” genoemd. Maar eigenlijk is het dus suiker”wax”!
Ook sugaring pastes zijn geen echte hars, maar mengsels van suiker, water en citroenzuur. Sugaring pastes werken op de “harde striploze hars” manier, namelijk door inkapseling van haren, die als het ware in de dichte, enigszins harde sugaring paste gevangen worden. Bij het verwijderen van de sugaring paste van de huid door het zogenaamde “flicken” of met behulp van een ontharingsstrip, verwijder je tegelijk de haren.
(2) Hoe verwarm ik suikerwax en sugaring pastes?
Een belangrijk verschil met gewone echte ontharingshars is dat suikerwax minder warmte nodig heeft om mee te kunnen ontharen. Suikerwax is dus ook goed au bain marie te verwarmen. Juist ook omdat suikerwax niet zo warm hoeft te worden. Kijk wel uit dat je suikerwax niet nat wordt. Het suikermengsel is in water oplosbaar en als je het au bain marie water morst in je suikermengsel, heb je er de volgende keer niet zo veel aan. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een harsverwarmer omdat ik wat gemakzuchtige trekjes heb. En bovendien liever niet in de keuken onthaar – not my cup of tea – maar suikerwax is dus ook goed au bain marie te verwarmen.

Sugaring pastes (zie ook The Sugaring Shop) hoeven meestal niet of nauwelijks opgewarmd te worden. Als je er voor zorgt dat ze niet te koud bewaard zijn, kun je direct gaan harsen. Een omgevingstemperatuur van 20 tot maximaal 25 graden werkt het beste.
(3) Is suikerwax hypo allergeen?
Hypo allergeen is een wat vage term, omdat je ook van hypo allergene producten uitslag of een allergische reactie kunt krijgen. Maar als je hypo allergeen interpreteert als “lage kans op uitslag” dan is suikerwax inderdaad hypo allergeen te noemen. In suikerwax zit meestal niet meer dan suiker, water en citroenzuur. Soms nog aangevuld met wat geur- en kleurstoffen, maar meestal is het gewoon het basic mengsel zonder extra’s. Dus zowel door het beperkte aantal grondstoffen als ook de aard van de grondstoffen zal de kans op een allergische reactie van suikerwax niet groot zijn.
(4) Word ik van harsen met suikerwax dus niet rood?
Suikerwax werkt hetzelfde als gewone echte harsen. Het werkt omdat het plakkerig is. Het plakt aan de haren. Het plakt aan de ontharingsstrips (als je die tenminste gebruikt, zie vraag 5). En het plakt ook aan de huid. Als je dus niet goed harst en niet goed spant, wordt je net zo rood (of niet) als met gewone harsen. Net als bij gewone ontharingsharsen kun je ook suikerwax niet een tweede keer aanbrengen op de zojuist geharste gevoelige huid van bijvoorbeeld gezicht, oksels en bikinilijn (en meer “down there”). Twee keer eenzelfde gevoelige huid harsen met een plakkerige hars, is vanwege het peelingeffect van hars, 1 keer teveel. Met kans op langdurige roodheid na het harsen. Niet doen dus.
Sugaring pastes daarentegen werken door inkapseling van de haren en zullen niet tot nauwelijks aan de huid plakken. Hierdoor wordt de roodheid geminimaliseerd. Als sugaring pastes te warm worden (tijdens het gebruik door o.a. afgifte van de warmte van vingers), worden ze wel plakkeriger. Het is dan verstandig de sugaring paste weer iets op te harden met een beetje nieuwe en/of hardere kwaliteit paste.
(5) Hoe breng ik suikerwax aan op de huid?
Er zijn 2 manieren om sugaring of suikerwax aan te brengen op de huid:
1) op de harsmanier (dan noem ik het suikermengsel “suikerwax): met een spatel dun aanbrengen in de richting van de haargroei. Omdat suikerwax in water oplosbaar is, is het gebruik van een RVS spatel een echte aanrader voor het mooi dun opbrengen van de suikerwax. Na het harsen is de spatel makkelijk met warm water te reinigen.
2) op de sugaringmanier (dan noem ik het suikermengsel “sugaring”of “sugaring paste”): een bolletje sugaring paste kneden en dat langzaam over de huid bewegen tegen de haargroei in. Het is de traditionele wijze van sugaring, en met een goede kwaliteit sugaring voor iedereen te doen (zoals ik inmiddels zelf heb ervaren na aanvankelijk sugaring als zeer plakkerig en onhandig te hebben beschouwd).
(6) Hoe verwijder ik suikerwax van de huid?
A) Het verwijderen van suikerwax op de “harsmanier”. Na het dun aanbrengen van de suikerwax met de spatel in de richting van de haargroei, breng je een schone ontharingsstripop de suiker en je wrijft erover in de richting van de haargroei om een goede hechting tussen strip en hars te krijgen. Je laat een klein stukje ontharingsstrip los hangen. Daarmee verwijder je de ontharingsstrip tegengesteld aan de haargroei richting. Je verwijdert de strip op een snelle en besliste manier. Dus niet aarzelend en langzaam. Bovendien verwijder je de strip langs de huid in plaats van van de huid af. 2 plaatjes ter illustratie: links is goed (langs de huid), rechts is fout (naar boven, van de huid af)
Overige tips over harsen met een vloeibare spatel hars en ontharingsstrips: Harsen.info
B) het verwijderen van sugaring pastes kan op 2 manieren: 1) met de vingers. Dat is het zogenaamde “flicken” of 2) met een ontharingsstrip. Dat is het zogenaamde “stripsugaren”. Bij beide methodes van verwijdering van de sugaring paste, trek je de haren er IN de richting van de haargroei uit. Dus ook als je de sugaring paste met een strip verwijdert, doe je dat in de richting van de haargroei (dat is een verschil met sugarwaxing op de “harsmanier”, dan trek je de haren er uit tegengesteld aan de haargroeirichting). Voor meer informatie over deze 2 sugaring methodes: The Sugaring Shop
(7) Wat kan ik harsen met suikerwax?
In principe alles. Doordat de suikerwax werkt door zijn plakkerigheid, is het harsen van gevoelige delen als gezicht, oksels en bikinilijn met suikerwax niet mijn eerste keus (dat is de harde striploze hars), maar er zijn heel veel mensen die wel thuis hun gezicht en overige gevoelige delen harsen met plakkerige hars. Het is vaak ook wat je gewend bent. En als je techniek goed is (goed spannen huid en altijd talkpoeder gebruiken) kun je met suikerwax alles harsen: benen, rug, borsthaar, wenkbrauwen, gezicht, bovenlip, kaaklijn. Ook een Brazilian bij vrouwen. Alleen een boyzilian (een brazilian wax bij mannen) niet, dan kan nooit met plakkerige hars. Uiteraard is ontharen met sugaring pastes juist wel erg geschikt voor gevoelige delen doordat het werkt door inkapseling van de haren en niet door plakkerigheid (mits je niet te lang doorgaat met de paste, die wel plakkeriger wordt naarmate hij zachter en warmer wordt!)
Conclusie: sugaring en suikerwax, hype of blijvertje?
Suikerwax met ontharingsstrips, gaat naar mijn mening een mooie toekomst tegemoet. Een blijvertje dus. Het is de enige hars die je zonder harsverwarmer fatsoenlijk (au bain marie) kunt verwarmen. Het is een goedkope, laagdrempelige manier van ontharen thuis. Met een 800 ml blik suikerwax, een rvs spatel en wat ontharingsstrips kun je een eeuwigheid ontharen. Die ontharingsstrips kun je na gebruik zelfs schoonmaken door ze af te spoelen onder warm stromend water. Hoewel, vanaf Eur 6,95 heb je al 100 ontharingsstrips. . . .
En na mijn aanvankelijke scepsis over sugaring met sugaring pastes, denk ik dat ook deze wijze van natuurlijke ontharing met suiker een blijvertje is. Het is ook een sympatieke manier van ontharing. Met een pot sugaring paste en wat ontharingsstrips kun je echt alles harsen. De grotere delen kun je snel flicken waarbij je de paste meerdere keren kunt gebruiken. En als het flicken niet goed lukt, kun je altijd nog een ontharingsstrip gebruiken. Op de gevoelige delen, vond ik het stripsugaren – met de ontharingsstrip – een uitkomst. Het gaat snel – je hoeft de paste niet/nauwelijks te verwarmen – en het werkt op de harde – striploze – hars manier: namelijk door inkapseling van de haren die je er in de richting van de haargroei uit kunt trekken en niet door plakkerigheid. Ja, ook ik ben om . . . . . .!
P.S. Tegenwoordig is Suikerhars ook beschikbaar in een harsroller met een gepatenteerde, transparante rollerkop zodat je de dikte (en daarmee temperatuur) van de Suikerhars goed in de gaten kan houden als je hem licht verwarmt (net boven lichaaamstemperatuur: 45-50 C) in een harspatroonverwarmer met regelbare temperatuurmogelijkheid.