Sugaring thuis
Sugaring, of harsen met suikerhars, is de oudst bekende wijze van haarverwijdering . De “art of sugaring” werd vroeger in vooral Oosterse streken van moeders op dochters doorgegeven. Tegenwoordig is sugaring of suikerhars algemeen verkrijgbaar. Niet langer tobben met mislukte suikermengsels in de keuken. Met behulp van een harsverwarmer is suikerharsen thuis voor iedereen makkelijk toegankelijk geworden. En ook zonder harsverwarmer kun je suikerhars gebruiken. Ook de sugaring pastes komen steeds meer in de belangstelling te staan en zijn zonder verwarmer goed thuis te gebruiken. Hoe doe je sugaring zelf thuis?
Sugaring: harsen met een bolletje suikerhars
Sugaring waarmee je een bolletje suikerhars knedend en strijkend over de huid beweegt, is bezig aan een revival. Vooral in het land der schoonheidsspecialistes. Meerdaagse cursussen worden gegeven om deze oude wijze van haarverwijdering opnieuw te promoten. Ik heb het ook geprobeerd, maar het was in eerste instantie geen succes. Nogmaals geprobeerd, dit keer met een vrij harde sugaring paste. En wat schetst mijn verbazing. Het lukte! De eerste sugaring paste die ik lang geleden gebruikte, was voor mij te zacht waardoor het sugaren een plakkerige bedoening werd. Met deze hardere “paste” ging het wel – en ook gelijk – goed. En zonder cursus! Ik heb het vervolgens wel een beetje uitgeprobeerd onder verschillende omgevingstemperaturen. En hoewel ik nog geen volleerd sugaraar ben, lukt het inmiddels zo goed dat ik zelfs mijn eigen bovenlip en wenkbrauwen heb gesugard. Weliswaar met de stripsugaring methode, maar toch! Hoewel ik lange tijd persoonlijk niets met sugaring had en het vooral erg plakkerig vond, kan ik mij inmiddels wel voorstellen waarom sugaraars zo enthousiast zijn over sugaring. Je hoeft het nauwelijks te verwarmen en kunt dus snel beginnen met sugaren. De sugar werkt als een harde, striploze hars door het inkapselen van de haren. De sugaring plakt nauwelijks aan de huid (tenminste als hij niet te warm en zacht wordt). En de techniek van sugaring heeft iets bijna ontspannends. De paste met je vingertoppen over je huid bewegen en dan door het “flicken” de paste (met haren!) weer verwijderen. Voor meer informatie o.a. over de 2 sugaringtechnieken “flicken” en “stripsugaring” : https://thewaxingshop.com/hars/sugaring-paste.html
Sugarwax thuis: harsen met suikerhars en ontharingsstrips
Behalve met een bolletje suikerhars, kun je suikerhars of sugaring ook op een conventionele “harsmanier” gebruiken. Met een spatel dun aanbrengen in de richting van de haargroei en verwijderen met ontharingsstrips tegen de haargroei (zie ontharen met vloeibare hars en spatel). Het gebruik van sugarwax heeft een aantal voordelen t.o.v. echter ontharingsharsen.
1) tenzij je allergisch voor suiker bent, kan bijna iedereen deze hars gebruiken. Er zit alleen suiker, water en citroenzuur in sugaring. Daar is bijna niemand allergisch voor!
2) suikerhars is gemakkelijk te verwijderen. Het lost namelijk op in water. Na het harsen even met een nat, lauwwarm washandje erover. Of onder een lauwwarme douche en alle hars is verwijderd. Ontharingsstrips zijn eenvoudig te reinigen: onder stromend, warm water lost de hars op en spoelen suikerhars en haren eenvoudig weg. Als dat te veel werk is, ontharingsstrips zijn per 100 stuks of per 100 meter rol eenvoudig te koop via het internet.
3) suikerhars is gemakkelijk en snel te verwarmen. Suikerhars heeft minder warmte nodig dan de echte harsen om makkelijk smeerbaar en spatelbaar te worden. En hoewel niets zo gemakkelijk is als een harsverwarmer om hars – suikerhars inclusief – op de juiste temperatuur te krijgen en te houden, kun je suikerhars als enige, vloeibare strippenhars eventueel ook au bain marie verwarmen. Let er dan wel op dat er geen water bij de hars komt tijdens het au bain marie verwarmen, anders werkt de hars de volgende keer niet of niet goed meer. Suikerhars lost immers op in water.

4) hoewel de vroegere suikerharsen voor de consumentenmarkt vaak hygroscopisch waren (=water aantrekkend) en na opening van de verpakking slechts 1 keer te gebruiken, zijn tegenwoordig ook professionele suikerharsen te koop in grote 400 ml of 800 ml verpakkingen in blik die dit probleem niet hebben.
Sugaring of suikerhars: wonderhars?
Aan sugaring of suikerhars worden veel positieve eigenschappen toegeschreven. Zo zou het harsen minder pijnlijk zijn en zouden haren langer wegblijven. Het zou zelfs antiseptisch zijn?! Sugaring of harsen met suikerhars is naar mijn mening niets meer of minder dan dat: harsen met een suikersubstantie en dat kun je doen op 2 manieren: op de harsmanier of op de echter “art of sugaring” manier (met dat bolletje). In hoeverre sugaring het wegblijven van haren op een andere wijze zou beinvloeden dan gewone hars, zie ik niet zo. Dat sugaring minder pijnlijk zou zijn, is het gevolg van de kleine stukjes huid die geharst worden en omdat het werkt door inkapseling van de haren en niet (in eerste instantie) door plakkerigheid. Er is een direct verband tussen pijn en de hoeveelheid haren die er tegelijkertijd uitgetrokken worden en de plakkerigheid van de hars(methode). Minder grote stukken harsen met ontharingshars en strips leidt evenzo tot minder pijn. Suikerhars is mijns inziens dan ook geen wonderhars, maar wel een sympathieke ontharingsmogelijkheid voor mensen met harsallergieen of kleine beurs omdat het de enige professionele hars is die je eventueel zonder harsverwarmer kunt verwarmen en gebruiken.