Ontharingsstrips

Ontharingsstrips voor thuis

Het lijkt zo simpel. Ontharingsstrips. Een simpel stukje papier om hars te verwijderen. Of is het toch geen papier? Ik verkoop ontharingsstrips sinds 2005 en ik kan er soms wel een beetje lyrisch van worden. Ze lijken zo simpel, maar zijn dat zeker niet. Een kleine uitwijding. Alleen voor de liefhebber!

Ontharingsstrips versus harsstrips

Allereerst een afbakening. Een harsstrip is – althans in mijn beleving en terminologie – een strip met hars. Dat is zo’n kant en klare strip waar de hars al op zit. Die je tussen je handen of met een fohn moet verwarmen. Een ontharingsstrip daarentegen is een schone, harsloze, meestal witte papierachtige strip waarmee je hars verwijdert die je eerst apart op de huid hebt aangebracht, met een spatel of een harsroller.

Ontharingsstrips kwaliteiten en uitvoeringen

Verschil “woven” en “non woven ontharingsstrips”

Ontharingsstrips – dus de schone, harsloze strippen – zijn er zowel in “woven” als “non woven kwaliteit”. In de Verenigde Staten zie je nog vaak de “woven” strips, dat zijn strips van geweven katoenstof. Een soort geoptimaliseerde stukjes laken dus. Ze hebben door het weefpatroon een enigszins open structuur en zijn erg flexibel. Een nadeel van geweven of woven strips is dat de vloeibare hars soms al snel door de strip heen komt. Tip: zit de hars al op je been en kom je erachter dat je door je ontharingsstrips heen bent, knip dan een oude kussensloop in repen. Niet ideaal (vooral als je lakenstroken rafelen), maar de hars gaat er wel af.

In Europa worden  hoofdzakelijk non woven ontharingsstrips verkocht en gebruikt. Deze strips zijn dus niet geweven. Het is geen textiel, maar het is ook geen papier. Het zit er een beetje tussenin. Non woven ontharingsstrips vertonen op het eerste gezicht wat overeenkomsten met andere non woven materialen zoals bijvoorbeeld bepaalde soorten schoonmaakdoekjes.  Maar non woven ontharingsstrips zijn onderwerp van een hele gespecialiseerde industrie. Ze worden speciaal gemaakt en geoptimaliseerd voor dat ene doel: ontharingshars verwijderen.

Een kwalitatief goede ontharingsstrip

Een goede non woven ontharingsstrip lijkt zo simpel, maar is dat niet. Er worden ook rommelstrips verkocht die scheuren of splijten of te veel hars doorlaten. Om ontharingshars goed te verwijderen, moet een strip aan een aantal eisen voldoen.

1) een goede ontharingsstrip is sterk. Zowel in de lengte als de breedte. Een strip die halverwege het verwijderen van de hars, scheurt is een absolute afknapper. De treksterkte van het non woven materiaal wordt dus zowel in de lengte als breedte uitvoerig getest. Daarnaast moet een ontharingsstrip niet uit verschillende laagjes zijn opgebouwd, maar 1 stevig en ondeelbaar geheel zijn. Je wilt toch niet dat het onderste deel van de strip op de hars blijft zitten, terwijl je met het bovenste laagje in je hand staat.

Non woven ontharingsstrips op rol voor gezicht, oksels of bikinilijn Ontharingsstrips lichaam op rol  Ontharingsstrips lichaam

2) een goede ontharingsstrip is doorlaatbaar, maar niet te doorlaatbaar. Heeft u het wel eens geprobeerd: als de strips op zijn, een stukje gewoon papier op de hars gelegd. Dat werkt dus niet. De hars hecht zich namelijk niet aan het papier. Een goede ontharingsstrip moet een enigszins open struktuur hebben zodat de hars en strip zich goed kunnnen hechten. Maar de structuur moet weer niet té open zijn. Je wilt immers niet gelijk hars aan je vingers krijgen als je over de strip heen wrijft.

3) een goede ontharingsstrip heeft een juiste dikte en een juist gewicht: Je hebt lichte, dunne ontharingsstrips en dikke, zware kwaliteiten ontharingsstrips. Ieder gebruik heeft zijn eigen optimale strip. Zo is het voor het ontharen van gevoelige delen zoals bikinilijn, gezicht, oksels, borst en nek niet nodig een zware, dikke kwaliteit ontharingsstrips te gebruiken. Hoewel je een ontharingsstrip op sommige lichaamsdelen meerdere keren kunt gebruiken (het laagje hars en haren wordt dan steeds dikker), kun je op gevoelige delen een strip beter niet vaker dan 1 keer gebruiken. De hechting hars en strip is immers het meest optimaal bij een schone, ongebruikte strip. Dus hars je bijvoorbeeld de wenkbrauwen met strips, gebruik dan een wat lichtere – goedkopere – variant, die je 1 keer gebruikt en daarna weggooit. Hars je daarentegen je onderbenen, gebruik dan een dikkere zwaardere variant die je meerdere keren kunt gebruiken voordat je hem weggooit.

4) een goede ontharingsstrip voelt goed als je er over heen wrijft. Vooral voor professionele gebruikers zoals schoonheidsspecialistes is dit een belangrijk punt. Sta je de hele dag over ontharingsstrips te wrijven, dan moeten ze wel zacht aanvoelen. Ontharingsstrips voelen niet allemaal hetzelfde. Sommige voelen bijvoorbeeld papierachtiger en stugger aan dan andere die bijna aanvoelen als textiel. Ik houd persoonlijk meer van echte non woven ontharingsstrips die aanvoelen als textiel.

Verschillende uitvoering van ontharingsstrips:

Voor het overige verschillen ontharingsstrips vooral in vorm en kleur. Ontharingsstrips zijn er in diverse kleuren: wit, zwart, roze en blauw (en waarschijnlijk is deze opsomming niet uitputtend). Ontharingsstrips zijn er ook in diverse maten. Grote lichaamsstrips en kleine gezichtsstrips, verkrijgbaar als losse strips of als grote rol.

P.S.  Mocht u als lezer dit hele artikel hebben uitgelezen EN werkzaam zijn in een fabriek die non woven ontharingsstrips maakt, zou u mij geen groter plezier kunnen doen dan met een uitnodiging voor een rondleiding.