Harstemperatuur (1)

Harstemperatuur: juiste temperatuur bij 100 ml harsrollers

Heb je net je eerste harsapparaat gekocht, zit er alleen een aan- of uitknop op. Of zelfs dat niet en werkt het aan – en uitzetten met het insteken of uittrekken van de stekker. Hoe weet je dan wat de juiste harstemperatuur is en voorkom je dat de hars te heet is? Kun je daar veilig mee harsen thuis?

Harstemperatuur: harsapparaten met vaste thermostaat

Het probleem van de juiste harstemperatuur speelt bij harsapparaten voor 100 ml harsrollers veel minder dan bij harsapparaten voor blikken. Bijna alle harsapparaten voor harsrollers hebben intern een thermostaat die ingesteld staat op een vaste temperatuur. Of ze hebben een ander regelmechanisme waardoor de hars niet warmer kan worden dan de optimale harstemperatuur. Is die harstemperatuur bereikt dan wordt in het apparaat automatisch de opwarming gestopt. Totdat de hars zover is afgekoeld en hij automatisch weer moet worden bijgewarmd. Dat kan dus niet fout gaan. De Mono harsapparaat voor thuis met thermosensor die van kleur verandert bij bereiken juiste applicatietemperatuurharstemperatuur zal nooit meer dan 2 a 3 graden verschillen, hoe lang je de hars ook verwarmt. Let er wel op dat in de meeste harsapparaten de temperatuur staat ingesteld voor in olie oplosbare ontharingsharsen. (Er worden heel beperkt ook in water oplosbare ontharingsharsen verkocht in rollers. Maar als deze rollers al zouden passen in je harsapparaat, dan kun je ze daar beter niet in verwarmen omdat in water oplosbare hars al vloeibaar wordt bij een veel lagere harstemperatuur dan in olie oplosbare hars! Laat je hem te lang zitten, dan wordt hij te warm. Let daar goed op.)

Je hebt bij het verwarmen van harsrollers altijd wel te maken met een minimale opwarmingstijd. Dat is de tijd die nodig is om de hars goed vloeibaar te maken zodat de harsroller goed over de huid rolt zonder aan de haren te trekken. Afhankelijk van je harsapparaat en wijze van verwarming, is dat tussen de 15 en 60 minuten.

TIP: Ook 15 minuten opwarmingstijd duurt een eeuwigheidheid als je er naast zit te wachten totdat de hars op temperatuur is. Zet je harsverwarmer daarom op tijd aan en ga iets anders doen. Blijf wel een beetje in de buurt. Het is tenslotte een elektrisch apparaat!

Of een harsroller niet te koud is en goed rolt, kun je testen. Heb je een harsroller met grote roller en wil je jeHarsapparaat met basisstation benen harsen, dan zet je de harsroller gewoon op je benen. Als hij niet rolt, trekt hij een beetje aan je haren en moet je dus nog iets langer verwarmen. Maar als je met een kleine of mini harsroller bijvoorbeeld je gezicht wilt harsen, kun je beter even voorrollen op een schone ontharingsstrips. Anders gaat je roller pas goed rollen op het moment dat je klaar bent.

Harsen met een harsapparaat met een vast ingestelde temperatuur is dus eenvoudig. Stekker in het stopcontact gedurende X minuten. Even voorrollen op een ontharingsstrip om te testen of juiste harstemperatuur is bereikt. Zo nee, even bijverwarmen. Zo ja, aan de slag en binnen 15 minuten zelf je onderbenen harsen!

Kijk voor meer informatie over het harsen met harsroller: ontharen met harsapparaten voor harsrollers 

Harstemperatuur: harsapparaten met regelbare thermostaat

Harsapparaten voor 80 ml harscassettes – dat is een Amerikaans systeem van harsen – hebben vaak wel een regelbare thermostaat waarmee je de harstemperatuur kunt varieren. Ook sommige verwarmingssystemen van 100 ml harsrollers hebben een regelbare thermostaat. Persoonlijk vind ik dat geen goed idee en al helemaal niet voor particuliere thuisgebruikers. Kun je bij spatelharsen nog op het oog zien of de hars te warm is – dan blijft hij immers niet/nauwelijks aan je spatel zitten – en kun je met een spatel een heel klein beetje hars testen op de binnenkant van je pols, bij rollerharsen in een dichte roller is dit allebei onmogelijk. De rollerhars over een strip rollen, heeft geen zin, want dan weet je nog de temperatuur niet. De enige manier om de temperatuur dan te testen is op een stukje huid testen. Een in olie oplosbare hars die te heet is, heb je dan ook niet zo snel weer van de huid af gehaald. En natuurlijk gaat het vaak goed en staat je harsverwarmer altijd op dezelfde stand. Maar je zal er per ongeluk tegen aan getikt hebben! Of iemand anders, onbewust. Ik houd zelf meer van harsrollersystemen die “foolproof” zijn. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje.