Hars temperatuur (2)

Hars temperatuur (2): wat is de juiste temperatuur om te harsen?

Heb je net je eerste harsapparaat gekocht – een pot of blik verwarmer – staat er geen temperatuurindicatie op het knopje. Hoe weet je dan wat de hars temperatuur is en voorkom je dat je hars te heet is? Maar ook: hoe voorkom je dat je hars te koud is en niet goed werkt!

Hars temperatuur: inleidende opmerkingen

De indicatie bij een harsapparaat met regelbare thermostaatknop bevat geen thermometer die de temperatuur aangeeft van de hars. Het is een “standen”indicatie die bijvoorbeeld aangeeft: stand 1, stand 2 of stand 3. Of bijvoorbeeld geen genummerde standen, maar alleen een plaatje van een oplopende schaal. Hoe bepaal je in zo’n geval de juiste hars temperatuur? De eerste keer met een nieuwe hars en/of een nieuw harsapparaat is het altijd weer een beetje uitproberen: welke stand hoort bij de optimale applicatie temperatuur van deze hars op dit harsapparaat?

Unix 2000 pot/blik verwarmer
Harsverwarmer voor alle soorten hars, zowel harde striploze hars als vloeibare, strippenhars. Met regelbare thermostaat. Inclusief leeg blik (voor harde hars) en pot/spatelhouder.

 

De hars temperatuur bij een harsverwarmer met regelbare thermostaat is afhankelijk van verschillende factoren (sommige van onderstaande facturen spelen overigens meer bij harde striploze hars, dan bij vloeibare spatelharsen):

  1. soort hars: in olie oplosbare hars heeft meer warmte nodig om vloeibaar en werkbaar te worden dan bijvoorbeeld in water oplosbare (suiker)hars.
  2. harsapparaat: heb je een nieuw harsapparaat, test je hars temperatuur dan weer goed. De thermostaat kan net anders staan ingesteld dan dat oude apparaat dat je had.
  3. omgevingstemperatuur: in een koudere omgeving zal de hars temperatuur net iets hoger kunnen zijn dan in een warmere omgeving omdat de hars tijdens het werken en tijdens het transport van de harsverwarmer naar de huid in een koude omgeving meer en sneller zal afkoelen dan in een warme omgeving.
  4. snelheid van werken: ben je een geoefend harser en werk je snel of ben je een hars-novice? Treuzel je tijdens het harsen? Of ga je voortvarend te werk? Allemaal factoren die je harstemperatuur beinvloeden (vooral als je werkt met harde striploze hars)

Hars temperatuur: harsapparaten voor blikken vloeibare spatel hars

Vloeibare spatel hars breng je met een spatel zo dun mogelijk en in de richting van de haargroei aan op de huid. Vervolgens druk je een ontharingsstrip op de hars en verwijder je de hars in de tegengestelde richting, dus tegen de haargroei in. Vloeibare spatelhars wordt verkocht in kant en klare blikken die je verwarmt in een harsverwarmer met regelbare thermostaat.

Bij in olie oplosbare spatelhars moet de hars voldoende vloeibaar zijn om goed en zo dun mogelijk op de huid te kunnen aanbrengen.

Wenkbrauwen harsen thuis met Jolly 400 startset
Complete startset met Jolly 400 harsverwarmer en strippenhars.

Hoe test je de hars temperatuur van vloeibare spatel hars: de spateltest

Vloeibare spatel hars moet dik stoperig van consistentie zijn. De hars moet voldoende vloeibaar zijn om goed en zo dun mogelijk op de huid aan te brengen. Maar de hars moet niet waterig zijn. De hars moet goed op je spatel blijven zitten. Als je door de hars roert – doe dat bij voorkeur met een aparte houten spatel – moet je weerstand voelen. Maar het belangrijkste is dat er voldoende hars aan je spatel moet blijven hangen. Ik noem dat de “spateltest”. Blijft er niet of nauwelijks hars aan je spatel zitten, dan is de hars te warm en hoef je de temperatuur niets eens te testen. Laat hem eerst maar eens afkoelen. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar is dat niet. De eerste keer moet je er even de tijd voor nemen. Probeer wat gevoel voor de hars te krijgen door er doorheen te spatelen e.d. Als je de volgende keer zorgt dat je hars onder dezelfde omstandigheden (zelfde hars, zelfde harsapparaat) dan weet je al snel op welke stand je deze hars in deze omstandigheden moet zetten.

Waar test je de hars temperatuur? De temperatuur van vloeibare spatelhars test je aan de binnenkant van je pols. Als je de temperatuur verschillende keren moet testen, doe je dat steeds op een andere plek omdat je anders de warmte niet goed meer voelt.

Hars temperatuur: harsapparaten voor harde, striploze hars

Harde striploze hars wordt  ook verwarmd in harsapparaten met een regelbare termostaat.   Bij harde striploze hars is een juiste applicatietemperatuur van essentieel belang voor een goede werking van de harde hars. Dan kan heel nauw luisteren. Bij vloeibare spatelhars moet de hars voldoende vloeibaar zijn om dun op de kunnen brengen zodat de hars zijn plakkerige taak kan vervullen. Bij harde striploze hars daarentegen moet de temperatuur precies goed zijn. Niet te warm, dan verbrand je. Maar ook niet te koud, dan werkt de hars niet goed. De harde hars moet zo warm mogelijk worden opgebracht, zodat de warm hars goed vloeibaar is en op en tussen de haren kan vloeien. De hars moet ook zo warm mogelijk worden opgebracht, zodat hij op de huid – met de haren erin – nog kan afkoelen en krimpen. Door dat krimpen worden de haren extra goed in de hars verankerd.

 

 

Brazilian Wax Startset van The Waxing Shop
Startset voor een Brazilian Hard Wax thuis. Hars is ook geschikt voor oksels en gezicht harsen

Hoewel de hars dus zo warm mogelijk moet worden aangebracht, begin je op een lage stand en voer je de temperatuur van de hars langzaam op. Terwijl je de hars blijft testen op de binnen kant van je pols. Steeds op een andere plaats.

Zorg ervoor dat je niet te langzaam werkt, te veel treuzelt en te lang doorgaat met een oude (inmiddels afgekoelde) hars.