Borsthaar harsen voor beginners

Borsthaar harsen voor beginners: hoe doe je het zelf?

Harsen is niet moeilijk. Borsthaar harsen is niet moeilijk. En het resultaat mag er zijn. Op een gladde huid komen spieren en tattoos beter uit. Exit Tom S. a.k.a. Magnum (ik ben inderdaad al wat ouder). Maar voor een goed eindresultaat moet je wel op een aantal zaken letten.

Lees in ieder geval altijd de gebruiksaanwijzing goed en volledig door voordat je begint. Test hars die je nog nooit heb gebruikt, minimaal 24 uur van te voren uit op een klein stukje huid. 

Borsthaar harsen stap 1: de juiste voorbereiding

De mannelijke borst bevat behalve haren, ook veel talg- en zweetklieren. Een goede voorbereiding op het borsthaar harsen is dan ook aan te raden omdat de meeste ontharingsharsen – zowel de cassette harsen als de kant en klare harsstripsin olie oplosbaar zijn. Als je een in olie oplosbare hars aanbrengt op een huid die nog te vet is (van talg of cremes of verzorgende douchegels) lost de hars gedeeltelijk op en plakt extra aan de huid. En dat wil je niet. En dat is ook niet nodig. Dus borsthaar harsen doe je voor het douchen in plaats van erna, zodat er geen douchecreme meer op de huid zit. Je maakt de huid voorafgaand aan het harsen goed schoon, droog en vooral vetvrij met een voorbehandelingslotion. Daarna – om elk risico op talg en cremes uit te sluiten – breng je talkpoeder aan op de huid. En het mag wel iets wit gekleurd zien. Talkpoeder absorbeert olie en water. Mocht je tijdens het harsen onverhoeds gaan transpireren, dan is dat risico ook afgedekt. En als je haren niet langer zijn dan 0,5 – 1 cm (eventueel dus trimmen), ben je klaar voor het echte werk.

Borsthaar harsen stap 2: het aanbrengen van de hars met de roller

De snelste en gemakkelijkste manier om je borsthaar te harsen is met een harscassetteverwarmer en harsrollers. Je moet er wel voor zorgen dat de warme hars goed in het rollermechanisme zit. Na opwarming van de hars rolt je de roller dus even Voorrollen van harsroller op schone stripvoor op een schone ontharingsstrips totdat hij goed rolt. Anders trekt de roller aan je haren. Vervolgens rol je de roller over je borst in de richting van je haargroei. Je hoeft maar 1 x te rollen. Je hebt maar een heel dun – enkelvoudig – laagje hars nodig. Omdat de haren op de borst niet allemaal in de zelfde richting groeien, moet je goed op de haargroei richting letten.

Juist aanbrengen van hars: roller is laagste punt.

Wellicht ten overvloede: de warme hars moet naar de roller kunnen vloeien. Als je jezelf harst staande voor de spiegel (in plaats van je vriendin of partner inschakelt), let er dan op dat de harsroller het laagste punt is. Je houdt de harsverwarmer dus zoveel mogelijk op zijn kop, waardoor de hars goed naar de roller vloeit.

Je brengt geen hars aan op de tepels, maar harst daar omheen.

Borsthaar harsen stap 3: het verwijderen van de hars

Met 1 hand hou je de huid strak (zo strak dat tijdens het verwijderen van de hars je de huid niet naar boven kunt trekken). Met je andere hand verwijder je de harsstrip. Dat doe je:

1) snel, zoals je een pleister zou verwijderen

2) tegengesteld aan de richting van de haargroei. Je begint dus op de kant waar de haarpunten heen gericht zijn en trek de strip er – richting haarwortel – uit. Let daar bij de haargroei op de borst goed op.

3) langs de huid: je trekt de ontharingsstrip NIET van de huid af. Maar je verwijdert hem langs de huid / parallel aan de huid. Het is meer een soort afrollen, maar dan wel snel en met een besliste beweging. Niet aarzelen!

Juist verwijderen ontharingsstrip: langs de huid/parallel aan de huid
Juiste richting strip tijdens verwijderen: langs de huid

4) na het verwijderen druk en wrijf je snel met je hand over de zojuist geharste huid. Zodat de pijnreceptoren in je de huid misleid worden: wat voelen ze nu? Pijn of druk / wrijving?

5) bij veel borsthaar ben je wellicht geneigd grote stukken tegelijk te harsen. Niet doen! Hars kleine stukje tegelijk zodat je de huid goed kunt spannen tijdens het verwijderen van de strip. Dat voorkomt ook langdurige roodheid na het harsen.

The Waxing Shop ad

Borsthaar harsen stap 4: het apres-waxen

Omdat er zich op de borst ook veel zweetklieren bevinden, moet je er voor zorgen dat je direct na het harsen niet gaat transpireren. Dus geen sauna, geen sportschool en geen andere activiteiten waar je van gaat zweten. De huid moet even tot rust kunnen komen. Zweet op een zojuist geharste borsthuid kan tot kleine pukkeltjes (folliculitis) leiden en dat wil je natuurlijk niet. Dan is die borst nog niet glad!